Vind je mijn nieuwe bril wel mooi?

Geplaatst op

Vind je mijn nieuwe bril wel mooi?

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig. Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen van 10 jaar een bril (CBS) en de verwachting is dat dit komende jaren gaat toenemen. Voor jou als opticien is het misschien dagelijkse kost om een kind van een mooie bril te voorzien, maar voor het kind zelf kan dit erg spannend zijn. Vooral angst over de reactie van andere kinderen en het ‘zich anders voelen’ speelt een grote rol bij kinderen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen zich goed en zelfverzekerd voelen met hun nieuwe aanwinst op hun neus?

Onzekerheid bij kinderen die niet goed zien 
Kinderen die al langere tijd (onopgemerkt) niet goed zien, kunnen emotioneel en sociaal hier problemen van ondervinden. Een kind dat bijziend is, kan hier heel onzeker van worden: het kan niet goed meedoen met sporten, herkent vriendjes niet op straat en veel activiteiten zijn spannend als je niet goed kunt zien. Het kind kan zich geïsoleerd gaan voelen en faalangst ontwikkelen. Door het niet goed kunnen lezen van het digibord en lesmateriaal, kan bovendien een leerachterstand opgelopen worden. Dit bevestigt het gevoel van het kind ‘nergens goed in te zijn’. Gelukkig is dit op lang niet alle kinderen van toepassing! Maar feit is wel dat slecht zicht een negatieve invloed kan hebben op het zelfvertrouwen van een kind. Als vervolgens de oog - afwijking wordt geconstateerd en er een bril wordt aangemeten, is het kind al gevoeliger voor negatieve feedback.

Tip bij jonge klanten De belangrijkste tip is: praat met de ouders over hun houding tegenover de bril. Als de ouders positief en luchtig zijn over het bril-dragen van hun kroost, dan maakt dit het voor het kind al veel makkelijker (of gewoon helemaal geen issue). Stimuleer de ouders om het kind zelf een keuze te laten maken tussen de brillen (desnoods uit een voorselectie) en maak bij weerstand van het kind afspraken wanneer de bril wel/niet wordt gedragen. Vanzelfsprekend helpt een open, positieve en vriendelijke houding tegenover het kind enorm om het kopen van een bril een positieve ervaring te laten zijn. We hebben vier tips voor ouders voor je op een rijtje gezet.

Lees hier het artikel verder..

  • Veilig betalen met:

  • Wij bezorgen met: