Onzekerheid bij kinderen die niet goed zien

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig. Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen van 10 jaar een bril (CBS) en de verwachting is dat dit komende jaren gaat toenemen. 

Voor ons is het (bijna) dagelijkse kost om een kind van een mooie bril te voorzien, maar voor het kind zelf kan dit erg spannend zijn. Vooral angst over de reactie van andere kinderen en het ‘zich anders voelen’ spelen een grote rol bij kinderen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen zich goed en zelfverzekerd voelen met hun nieuwe aanwinst op hun neus?

Kinderen die al langere tijd (onopgemerkt) niet goed zien, kunnen emotioneel en sociaal hier problemen van ondervinden. Een kind dat bijziend is, kan hier heel onzeker van worden: het kan niet goed meedoen met sporten, herkent vriendjes niet op straat en veel activiteiten zijn spannend als je niet goed kunt zien. Het kind kan zich geïsoleerd gaan voelen en faalangst ontwikkelen. Door het niet goed kunnen lezen van het digibord en lesmateriaal, kan bovendien een leerachterstand opgelopen worden. Dit bevestigt het gevoel van het kind ‘nergens goed in te zijn’. Gelukkig is dit op lang niet alle kinderen van toepassing! Maar feit is wel dat slecht zicht een negatieve invloed kan hebben op het zelfvertrouwen van een kind. Als vervolgens de oogafwijking wordt geconstateerd en er een bril wordt aangemeten, is het kind al gevoeliger voor negatieve feedback.

Wat doen wij hier aan?

Wij praten met de ouders over hun houding tegenover de bril. Als de ouders positief en luchtig zijn over het bril-dragen van hun kroost, dan maakt dit het voor het kind al veel makkelijker (of gewoon helemaal geen issue). Wij stimuleren de ouders om het kind zelf een keuze te laten maken tussen de brillen (desnoods uit een voorselectie) en maak bij weerstand van het kind afspraken wanneer de bril wel/niet wordt gedragen. 

Vier tips voor de ouders

1. Laat je kind zelf oordelen
2. Bedenk oplossingen samen
3. Jij bent het voorbeeld!
4. Kies voor een bril die past bij de levensstijl van je kind

Wilt u meer weten? Loop eens langs in een van onze winkels. Wij helpen u en uw kind graag verder.  • Veilig betalen met:

  • Wij bezorgen met: