FAQ -  Vragen en antwoord


Meest gestelde vragen - Optometrisch onderzoek


1. Heb ik een verwijsbrief nodig voor onderzoek bij de optometrist?

Voor een onderzoek bij de optometrist heeft u geen verwijsbrief nodig. U kunt op eigen iniatief een afspraak maken. Wanneer u het wenselijk vind sturen wij een onderzoeksverslag naar uw huisarts. 


2. Wanneer kan ik na een staaroperatie een nieuwe bril aanschaffen?
Voor een tijdelijk glas, kunt u een dag na de operatie al komen. Voor een definitief glas moet er tot 6 weken na de operatie worden gewacht.


3. Hoelang duurt een optometrisch onderzoek?
Een optometrisch onderzoek duurt 2x30 minuten met een half uur wachttijd omdat de druppels moeten inwerken. In totaliteit bent u 1,5 uur bij ons in huis.


4. Wat moet ik meenemen voor een optometrisch onderzoek?
Tijdens het onderzoek wordt u gedruppeld. Deze druppels zorgen ervoor dat u een grote pupil krijgt en deze niet meer reageert op licht. U wordt daardoor tijdelijk lichtgevoeliger. Wij raden u daarom aan een zonnebril mee te nemen. De druppels zorgen ook voor waziger zicht, u mag daarom niet autorijden.


5. Waarom moet er gedruppeld worden?
De pupil die reageert op licht. Wanneer wij met licht op uw pupil schijnen, dan wordt u pupil klein. Hoe kleiner de pupil des te kleiner gedeelte van het oog wij maar kunnen onderzoeken. Om het gehele oog te onderzoeken is het van belang een grote opening (pupil) te hebben. Wij kunnen dan een uitgebreid onderzoek doen en goed naar de binnenkant van uw oog kijken.


6. Hoelang duurt het voordat de druppels zijn uitgewerkt?
Het wazige zicht duurt gemiddeld 1 tot 4 uur en de pupil bereikt zijn oorspronkelijke grootte na 5 tot 8 uur.


7. Wat zijn de kosten van het onderzoek?
De kosten van een optometrisch onderzoek zijn € 72,-.


8. Wordt het onderzoek vergoed door de zorgverzekeraar?
Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) het onderzoek. U zou dit kunnen navragen bij de zorgverzekeraar of kunnen nakijken in uw polis.  • Veilig betalen met:

  • Wij bezorgen met: