Soorten oogafwijkingen

Er zijn verschillende soorten oogwijkingen. Tijdens een optometrisch onderzoek onderzoekt, speurt, diagnosticeert een oogspecialist uw ogen. Onze optometristen werken met de meest geavanceerde aparatuur de verschillende aspecten van uw ogen. Wilt u meer weten over de soorten oogafwijkingen? Hieronder hebben wij de meest voorkomende oogafwijkingen voor u op een rij gezet. 

 

FIXATIE DISPARATIE DROGE OGEN
Klachten met zien?
Bij een fixatie disparatie fixeren beide ogen niet goed samen op één punt. De hersenen kunnen de beelden van beide ogen dan niet tot één enkel beeld omvormen waardoor er een wazig en onrustig beeld ontstaat.

Klieren van Meibom; wanneer u regelmatig last heeft
van jeukende, droog aanvoelende ogen en vaker moet knipperen dan normaal, dan kunt u last hebben van MGD (Meibomian Gland Dysfunction) een verstopping van de klieren van Meibom. Wat kunt u er tegen doen? 

GLAUCOOM STAAR (CATARACT)

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw.
Wanneer de oogdruk te hoog wordt raken de zenuwvezels aangetast. De aandoening veroorzaakt in het begin nog geen klachten. Vaak komt men er in een vergevorderd stadium pas achter. Een optometrist kan glaucoom wel in een vroeg stadium herkennen.

Kleur uit uw leven...scherpte uit uw blik.
Cataract, oftewel grijze staar, is een vertroebeling van de ooglens die het zicht verstoort. Alles ziet er wazig en minder contrastrijk uit. 


 

MACULA DEGENERATIE DIABETISCHE RETINOPATHIE

 Een vertroebeling van uw zicht door een grote wazige vlek in het centrum van uw gezichtsveld kan duiden op Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD).

Heeft u moeite met lezen, lijken rechte lijnen krom of verschijnt er een zwarte vlek centraal in uw gezichtsveld?Suikerziekte wordt ook wel de 'zoete sloper'
genoemd
omdat de ziekte meerdere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Onder invloed van diabetes mellitus (type 1 en 2) verandert het netvlies en kan diabetische retinopathie ontstaan.

Een gezonde leefstijl en een jaarlijkse oogcontrole helpen uw zicht op peil te houden bij diabetes. 

KERATOCONUS LAST VAN VLIEGJES? VLEKKEN, TROEBELINGEN EN FLITSEN

 Ik zie ik zie, wat ik niet zie...?

Keratoconus kenmerkt zich door verminderd zicht waarbij het lijkt of men voortdurend in de lachspiegel kijkt. Hoe het hoofd ook wendt of keert de vervorming blijft. Soms ervaart men ook lichtstrepen of lichtgevoeligheid in de ogen.

Veel mensen nemen troebelingen waar die in het gezichtsveld bewegen. Deze troebelingen vallen niet altijd op. Ze zitten in het glasvocht en werpen een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen waargenomen worden: puntjes, stipjes, cirkels, slierten, vliegjes, wolkjes, spinnenwebben, kralensnoer etc. 

 

Wilt u meer lezen over een optometrisch onderzoek klik dan hier.   • Veilig betalen met:

  • Wij bezorgen met: